Eθιμα από την Κρήτη
«Το Χριστόψωμο»
Το Χριστόψωμο είναι το ψωμί που φτιάχνουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή, τις παραμονές των Χριστουγέννων. Αποτελούν το ψωμί στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και το ευλογημένο, αφού αυτό θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειάς του.
Το ζύμωμά του αποτελεί μια ιεροτελεστία. Χρησιμοποιούνται ακριβά υλικά, όπως ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα ενώ κατά το ζύμωμα οι γυναίκες τραγουδούν: "Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει".
Αρχικά πλάθουν το ζυμάρι και παίρνοντας τη μισή από τη ζύμη φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη μισή φτιάχνουν με λωρίδες έναν σταυρό. Στο κέντρο του σταυρού βάζουν ένα άσπαστο καρύδι ή ένα αυγό, συμβολίζοντας τη γονιμότητα. Την υπόλοιπη επιφάνεια τη διακοσμούν με διάφορα σχήματα, όπως λουλούδια, φύλλα, καρπούς, ή πουλιά. Η διακόσμηση αυτή τονίζει το σκοπό του χριστόψωμου και εκφράζει τις προσδοκίες των πιστών για καλή σοδειά και παραγωγή των ζώων.
Την ημέρα των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σ' όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πολλοί παρομοιάζουν τη διαδικασία αυτή, με το μυστήριο της Θείας κοινωνίας.
Το έθιμο του Χριστόψωμου διατηρείται σε ελάχιστα μέρη της Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη. Αποτελεί μια συνήθεια βαθιά ριζωμένη και θεωρείται έργο θείο και έθιμο καθαρά Χριστιανικό. Κατά τόπους, το συναντάμε σε παραλλαγές μορφών ή ονομασιών όπως: "το ψωμί του Χριστού", "Σταυροί", "βλάχες" κ.ά.
CHRISTMAS CUSTOMS FROM CRETE
"The Christbread"
The Christbread is the one,which is blended with special attention and patience,by the housewives,in the Christmas eve. This bread is blessed cause it will bring strength to the family.
The way of making it, is a whole procedure.Expensive ingredients are used,such as flour,rose water, honey, sesame, cinnamon and cloves. During the blend procedure, the women are singing "Christ is born,the light is on,so that the leaven is done".
The dought is separated into two pieces. From the first one comes a big cake.A cross is made by the second piece of dought.In the middle of the cross a walnut or an egg is placed, which symbolizes the fertility. The rest surface of the cake is covered with flowers, leaves or fruits. This decoration indicates the family's expectations for good harvest and animal fertility.
The Christas day, during lunch, the father makes the sign of the cross over the christbread and after cutting it, it gives a piece of cake to each one sits in around the table.This procedure seems to be a revival of Eucharist.
The custom of the christbread is kept alive in few regions of Greece, and especially in Crete.This custom has deep roots, and is conserned as an exclusive christian custom.
There are also other denominations of the custom, in different parts of Greece, such as "Christ's bread", "Crosses", "Vlaxes" etc.
31.07.2006 Διαβάστηκε: 11697 φορές
|