Google διαφημίσεις

ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΜΙΣΗΣ









ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ www.kastoriacity.gr


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «e-ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ» ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Χαίρομαι ιδιαίτερα κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους απόδημους, το εκλεκτό αυτό κομμάτι του Ελληνισμού.
Έτσι με την ευκαιρία της διαδικτυακής κοπής της βασιλόπιτας των ξενιτεμένων Ελλήνων, με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω τις πλέον εγκάρδιες ευχές μου σε όλους τους συμπατριώτες της ξενιτιάς και ιδιαίτερα στους Καστοριανούς, για ευτυχισμένη καινούργια χρονιά και περισσότερο αποδοτικό το 2010 για όλους.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Καστοριάς
Ιωάννης Τσαμίσης



Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ προσφέρει σαν δώρο σε έναν/μία τυχερό/ή της κοπής της e-βασιλόπιτας, ένα αντίγραφο (διαστάσεων περίπου 30cmΧ20cmΧ20cm) του ναού της Παναγίας Κουμπελίδικης ή Σκουταριώτισσας.

Ο μικρός ναός, που βρίσκεται στην πάλαι ποτέ Βυζαντινή ακρόπολη, είναι το κόσμημα της πόλης της Καστοριάς.
Η επωνυμία "Κουμπελίδικη" ανάγεται στους χρόνους της Τουρκοκρατίας, έχει δε σχέση με τον χαρακτηριστικό ψηλό τρούλλο του ναού, που στα Τουρκικά σημαίνει κουμπές.
Παναγία Κουμπελίδικη ή Σκουταριώτισσα Η επωνυμία "Σκουταριώτισσα" είναι η αρχική των Βυζαντινών χρόνων και αναγράφεται στη βάση του τυμπάνου του τρούλου:
"...ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΗΣ ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΚΟΥΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ...ΕΚΕΝΟΥΡΓΗΘΗ Ο ΘΕΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΟΥ ΔΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΓΕΝΕΣΤΑΤΟΥ..."
Η επωνυμία "ακαταμάχητος" έχει σχέση με τα τείχη της ακρόπολης και την προστασία τους.
Ο τύπος του μνημείου ανήκει στον τρίκογχο ναό μετά τρούλλου.
Ο κεντρικός τετράγωνος χώρος του ναού στεγάζεται με τρούλλο, ο οποίος στηρίζεται πάνω σε τέσσερα τόξα, που υψώνονται στις τέσσερις πλευρές του τετραγώνου και μεσολαβούν ανάμεσα στον κεντρικό τετράγωνο χώρο και στις ημικυκλικές κόγχες. Τα υπερυψωμένα τόξα σχηματίζουν στην αναδομή σταυρό, πάνω στον οποίο κάθεται η κυκλική βάση του τρούλου. Στη δυτική πλευρά του κεντρικού χώρου συνεχίζεται στενός νάρθηκας, που καλύπτεται από ημικυκλική καμάρα. Δυτικότερα, συνεχίζεται ο δεύτερος νάρθηκας (εξωνάρθηκας), ο οποίος αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη του τέλους του 15ου αιώνα.
Μεγάλη εντύπωση προκαλεί ο κεραμοπλαστικός διάκοσμος του τρούλλου, ο οποίος δίνει και τη διαφορετική αίσθηση. Η αρμονία στη διάταξη των όγκων και η ξεχωριστή επιμέλεια στη διακόσμηση των όψεων πιστοποιούν την ευρηματικότητα και την έμπνευση του αρχιτέκτονα.


13.01.2008
Διαβάστηκε: 3971 φορές

[ Back | Home | Top ]
Copyright multimedia-diaktinismos© 2001. All Rights Reserved.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του vasilopita.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ- ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-PRIVACY POLICY

Αναπαραγωγή Σελίδας: 0.046 δευ. και 10 Inquiries to a database for 0.002 δευ.