Η AR Βασιλόπιτα απευθύνεται σε Ομάδες ατόμων, Συλλόγους κλπ που τα μέλη τους δεν μένουν στο ίδιο μέρος

"..ένα για τα ζώα, ένα για τα σπαρτά, ένα για τον ξένο και ένα για τον φτωχό"

..στην ξεχωριστή αυτή κοπή βασιλόπιτας, θα μας λείπει η γεύση και η προσωπική επαφή, θα μας αγγίζει όμως το κυρίως νόημα του εθίμου αυτού που είναι:
ΙΣΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΓΑΠΗ, ΟΜΟΝΟΙΑ.

Υπάρχουν 2 (δύο) ΦΛΟΥΡΙΑ

 

Στο πρώτο φλουρί αντιστοιχεί

 

Στο δεύτερο φλουρί αντιστοιχεί

BLUETOOTH PORTABLE PARTY SPEAKER

Το ΔΩΡΟ  θα το παραλάβει ο/η τυχερός/ή από το κατάστημα e-shop της περιοχής του

 

PARTY SPEAKER, Φορητό ηχείο Bluetooth με Εφέ φωτισμού LED.

Το εφέ φωτισμού LED πολλαπλών χρωμάτων αναβοσβήνει και αλλάζει χρώμα.

Αναπαράγει επίσης μουσική απευθείας από κάρτα micro SD, USB stick (max 32GB) ή μέσω εισόδου AUX.

 

H εικόνα είναι απο την παρουσίαση (μέσω Skype) της AR e-βασιλόπιτάς μας στην SKAI TV 1/1/2025 όπου κόψαμε και μία για την εκπομπή LiveYou

Πως θα ψάξετε το κομμάτι σας

Tην ημέρα και ώρα της κοπής, ή κάποια μέρα μετά την κοπή, αφού κάνετε LOGIN θα εμφανιστεί στην οθόνη του κινητού(PC) σας το κατωτέρω μενού.

Εδώ μπορείτε να δείτε και να ψάξετε το κομμάτι σας με δύο τρόπους

1. με κλικ στο (Επισκεφτείτε το τραπέζι σας) όπου θα μεταφρθείτε στο "τραπέζι σας" όπου θα υπάρχουν και άλλα άτομα
Εκεί θα κάνετε κλικ στο κομμάτι που θα εμφανισθεί, ή που θα βρίσκεται δίπλα στο όνομά σας, και θα δείτε αν ας έτυχε Φλουρί ή κάποιο σημάδι-σύμβολο. Αν τύχετε σύμβολο, τότε κάντε κλικ επάνω του για να δειτε τι συμβολίζει για το νεο έτος.
Σημειώστε ότι, δεν είναι απαραίτητο να είστε online τη στιγμή της κοπής διότι. το κομμάτι σας μπορείτε να το ψάξετε και οποιαδήποτε άλλη μέρα μετά την κοπή

2. με κλικι στο (Πάρτε το φιλί σας) θα μεταφερθείτε σε νέο MENU από όπου θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε το κομμάτι σας σε (Augmented Reality) περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας. Εκεί κάνοντας κλικ στο κομμάτι σας θα βγει από μέσα του αργά αργά ένα χρυσό νόμισμα με ένα σύμβολο επάνω του, πχ φύλλο ελιάς, άχυρο, καλάμι, ρόδι, κλπ Για να δείτε τι συμβολίζει για εσάς για τη νέα χρονιά θα πρέπει να κάνετε κλικ πάνω στο νόμισμα.

AR e-βασιλόπιτα του ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ

Κάθε χρόνο τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια, γίνεται στην www.vasilopita.eu στις 21 Φεβρουαρίου (Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας της UNESCO) η κοπή της e-βασιλόπιτας του ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ με τη συμμετοχή μέχρι στιγμής, πάνω από πέντε χιλιάδων ατόμων από όλο σχεδόν τον κόσμο. Οι εγγραφές είναι δωρεάν για όλους Ελληνες και φιλέλληνες απο όλο τον κόσμο.

Τμήμα χαιρετισμού της Α.Θ. Παναγιότης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην e-βασιλόπιτα του Απανταχού Ελληνισμού και Φιλελλήνων
«..Απονεμοντες .....πασι τοις επισκεπταις της ιστοσελιδας (www.vasilopita.eu) υμων ολοθυμον την πατρικην και Πατριαρχικην ημων ευλογια..»

**Πως και από ποιούς γίνεται η κοπή

Την AR e-βασιλόπιτα την κόβουν οι οικοδεσπότες (Hosts) της εκδήλωσης, σε ειδική ιστοσελίδα, την ημερομηνία και ώρα που έχει ορισθεί και αυτό γίνεται ως εξής:

Κάθε οικοδεσπότης αφου επισκεφτεί τη συγκεκριμμένη ιστοσελίδα και πληκτρολογήσει τον κωδικό του, εμφανίζεται στην οθόνη μια βασιλόπιτα και ένα μαχαίρι.
Με είκοσι συνολικά κλικ στο μαχαίρι ολοκληρώνεται η κοπή.

Τη χρονική διάρκεια της κοπής την καθορίζει ο οικοδεσπότης(οικοδεσπότες), από το χρόνο που θα κάνει τα "είκοσι" κλικ.
Η κοπή μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε υπολογιστή, από το σπίτι, από το γραφείο, του οικοδεσπότη. Τα κομμάτια εμφανίζονται δίπλα στα ονόματα των καλεσμένων σε 2 περίπου λεπτά απο τη στιγμή της κοπής τους.
Οι εγγεγραμμένοι έχουν τη δυνατότητα να ψάξουν το κομμάτι τους, οποιαδήποτε μέρα μετά την κοπή είτε ήταν online τη στιγμή της κοπής είτε όχι.

Σύμφωνα με τη λαογράφο Α. Τζηνίκου η κοπή της βασιλόπιτας γινόταν σε όλα σχεδόν τα μέρη του Ελληνισμού ως εξής (με μικρές παραλλαγές τοπικά):

Το μεσημέρι που γύριζαν από την εκκλησιά, ο νοικοκύρης του σπιτιού έκοβε και μοίραζε τα κομμάτια ως εξής:

«..του Χριστού, της Παναγίας, του Αϊ Βασίλη, του σπιτιού, του νοικοκύρη, της νοικοκυράς, τα υπόλοιπα των μελών της οικογένειας, ένα για τα ζώα, ένα για τα σπαρτά, ένα για τον ξένο και ένα για το φτωχό»

ΣΗΜΑΔΙΑ-ΣΥΜΒΟΛΑ στη βασιλόπιτα

Όλα τα ΣΗΜΑΔΙΑ-ΣΥΜΒΟΛΑ στο έθιμο της βασιλόπιτας είχαν "στα παλιά τα χρόνια" κάποιο συμβολισμό. Ανατρέχοντας στη λαογραφία μας και στα έθιμα του Ελληνισμού βλέπουμε ότι...

Η περισσότερο συνηθισμένη πατροπαράδοτη ελληνική πρωτοχρονιάτικη πίτα ήταν η αλμυρή, πολύφυλλη και με κύριο στοιχείο γέμισης το τυρί ή το κρέας.

Έτσι, για παράδειγμα, η ηπειρώτικη παράδοση απαιτούσε βασιλόπιτα με κοτόπουλο, χοντροκομμένο αρνίσιο κιμά ή ολόκληρα κομμάτια χοιρινό κρέας, ανάμικτα με τραχανά, πράσα και αυγά. Και εκτός από το νόμισμα, ανάλογα με το επάγγελμα των μελών της οικογένειας, σαν σημάδι:

Ή διάφορους καρπούς, όπως σπυρί στάρι, κουκί, φασόλι, καλαμπόκι και ό,τι άλλο ποθούσε η καρδιά τους να ευλογεί και να χιλιάζει η χάρη του Αϊ-Βασίλη.

Στη Δυτική Μακεδονία και στη Θράκη, όταν έρχονταν ο καιρός να μοιράσει ο πατέρας της μεγάλης πατριαρχικής οικογένειας το βιός του στους γιους, άφηνε στη χάρη του Αϊ-Βασίλη να κρίνει το τι έπρεπε να πάρει ο καθένας.



"..ένα για τα ζώα, ένα για τα σπαρτά, ένα για τον ξένο και ένα για τον φτωχό"


© AR e-βασιλόπιτα copyright DIAKTINISMOS