e-βασιλόπιτα 2021 της Σχολής Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας του ΕΑΠ. Κοπή 23 Μαρτίου 14:00 μμ Εχει 3 ΦΛΟΥΡΙΑ


Καλως ήρθατε στην ξεχωριστή αυτή κοπή βασιλόπιτας, όπου θα λείπει η γεύση και η προσωπική επαφή, θα μας αγγίζει όμως όλους το κυρίως νόημα της κοπής μιας ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ που είναι, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΓΑΠΗ, ΟΜΟΝΟΙΑ.

Πως μοιράζονται τα "φιλιά*" στα τραπέζια (ομάδες)

Οι εγγεγραμμένοι χωρίζονται τυχαία σε ομάδες (τραπέζια) των είκοσι ατόμων και όταν κόβεται** το πρωτο κομμάτι τότε παίρνει κομμάτι (φιλί) ο πρώτος σε κάθε τραπέζι, όταν κόβεται το δεύτερο κομμάτι τότε παίρνει κομμάτι ο δεύτερος σε κάθε τραπέζι και ούτω καθ' εξής.
* Φιλί λένε στην ΗΠΕΙΡΟ το κομμάτι της βασιλόπιτας

**Από ποιόν γίνεται η κοπή

Την e-βασιλόπιτα την κόβουν οι οικοδεσπότες (Hosts) της εκδήλωσης σε ειδική ιστοσελίδα, την ημερομηνία και ώρα που έχει ορισθεί και αυτό γίνεται ως εξής:
Αφού πληκτρολογήσει τον κωδικό της κοπής, εμφανίζεται στην οθόνη μια βασιλόπιτα και ένα μαχαίρι. Με είκοσι(maximum) συνολικά κλικ στο μαχαίρι ολοκληρώνεται η κοπή.

Τη χρονική διάρκεια της κοπής την καθορίζει ο οικοδεσπότης, από το χρόνο που θα κάνει τα "είκοσι" κλικ.

Η κοπή μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε υπολογιστή, από το σπίτι, από το γραφείο, του οικοδεσπότη. Τα κομμάτια εμφανίζονται δίπλα στα ονόματα των καλεσμένων σε 2 περίπου λεπτά απο τη στιγμή της κοπής τους.

Οι εγγεγραμμένοι έχουν τη δυνατότητα να ψάξουν το κομμάτι τους, οποιαδήποτε μέρα μετά την κοπή είτε ήταν online τη στιγμή της κοπής είτε όχι.Μια e-Βασιλόπιτα για τα μέλη σας, τους πελάτες σας, τους μαθητές σας, τους εργαζόμενούς σας
Τη διαδικτυακή e-βασιλόπιτα χαιρέτησαν


e-βασιλόπιτα του ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ


Κάθε χρόνο τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, γίνεται στην www.vasilopita.eu στις 21 Φεβρουαρίου η κοπή της e-βασιλόπιτας του ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ με τη συμμετοχή πάνω από πέντε χιλιάδων ατόμων από όλο σχεδόν τον κόσμο. Οι εγγραφές είναι δωρεάν για όλους.

Τμήμα χαιρετισμού της Α.Θ.
Παναγιότης του Οικουμενικού
Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου
στην e-βασιλόπιτα του
Απανταχού Ελληνισμού και Φιλελλήνων

«..Απονεμοντες .....
πασι τοις επισκεπταις της ιστοσελιδας
(www.vasilopita.eu) υμων
ολοθυμον την πατρικην και
Πατριαρχικην ημων ευλογια..»


Ευχές του μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β'
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β'
Η ΑΜ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΙΙ
Μήνυμα
Της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομου II

Επ' ευκαιρία κοπής της διαδικτυακής e-βασιλόπιτας.
Είναι μεγάλη χαρά που απευθυνόμαστε προς τους απανταχού Έλληνες του κόσμου. Αναμφίβολα, η κοπή της e-βασιλόπιτας, μέσω της ιστοσελίδας σας, .....

(όλο το κείμενο στην www.vasilopita.eu)
Πως θα ψάξετε το κομμάτι σας.

Tην ημέρα και ώρα της κοπής, ή κάποια μέρα μετά την κοπή, θα εισάγετε τον κωδικό σας (στην προηγούμενη σελίδα) για να μεταφερθείτε στο τραπέζι σας (δείτε στο τέλος της αριστερής στήλης), εκεί θα κάνετε κλικ στο κομμάτι που θα εμφανισθεί, ή που θα βρίσκεται δίπλα στο όνομά σας, τότε αυτό θα γυρίσει ανάποδα και έτσι θα δείτε αν ας έτυχε Φλουρί ή κάποιο σημάδι. Αν τύχετε ΣΗΜΑΔΙ, τότε κάντε κλικ επάνω του για να δειτε τι συμβολίζει για το νεο έτος.

Σημειώστε ότι, δεν είναι απαραίτητο να είστε online τη στιγμή της κοπής διότι. το κομμάτι σας μπορείτε να το ψάξετε και οποιαδήποτε άλλη μέρα μετά την κοπή.


Τα "φιλιά*", τα ΣΗΜΑΔΙΑ και οι συμβολισμοί τους

"Στα παλιά τα χρόνια" στην παραδοσιακή βασιλόπιτα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, εκτός από το νόμισμα που συμβόλιζε τον τυχερό του χρόνου, τοποθετούσαν και ΣΗΜΑΔΙΑ τα οποία είχαν κάποιο συμβολισμό, πχ ένα σύμβολο της υγείας ότι θα ήταν καλή η χρονιά σε θέματα υγείας, ένα σύμβολο της χαράς θα ήταν χαρούμενη η χρονιά κλπ.

Σύμφωνα με τη λαογράφο Α. Τζηνίκου η κοπή γινόταν σε όλα σχεδόν τα μερη του Ελληνισμού ως εξής: (με μικρές παραλαγές τοπικά)

Το μεσημέρι που γύριζαν απο την εκκλησιά, ο νοικοκύρης του σπιτιού έκοβε και μοίραζε τα κομμάτια ως εξής: « ..του Χριστού, της Παναγίας του Αϊ Βασίλη,του σπιτιού, του νοικοκύρη, της νοικοκυράς , τα υπόλοιπα των μελών της οικογένειας, ένα για τα ζώα, ένα για τα σπαρτά, ένα για το φτωχό και ένα για τον ξένο»

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Προσπαθήσαμε με τη λιτότητα της ιστοσελίδας της κοπής να αγγίξουμε τα [χρώματα] και το ταπεινό ύφος του ξεχωριστού αυτού εθίμου μας www.vasilopita.eu
e-βασιλόπιτα © Copyright DIAKTINISMOS 2001